” Isset ging op bezoek bij PHP Benelux 2015 in Antwerpen. “

 

Bezoek PHP Benelux 2015

Zoals elk jaar werd er ook dit jaar weer een PHP Benelux georganiseerd in Antwerpen. Hoewel ik van plan was te gaan, waren de kaarten al uitverkocht voordat ik er erg in had. Helaas pindakaas. Echter, dankzij een gulle gift van Yoast kreeg ik alsnog een kaartje en kon ik er dit jaar ook bij zijn!

Aankomst
Na een wat hectische dag van veel geregel (het kaartje kwam letterlijk last minute) ben ik ‘s avond laat aangekomen in Antwerpen. In het hotel zaten al wat bekenden en de eerste avond werd goed ingeluid met spelletjesavond met @shawnmccool, @mitchellw, @rosstuck, @stillian, @aisha en @rdohms.

Venue
De venue voor PHP Benelux is ronduit geweldig. Een enorme gezamenlijke ruimte voor de sponsors met diverse activiteiten zoals tafelvoetbal, pool en diverse sponsor stands waar creatieve manieren werden gevonden om potentieel talent naar hun stand te lokken, maar op een niet opdringerige manier. Het blijft een raar fenomeen dat in de ICT industry, werknemers proberen te lokken, in plaats van andersom. Noemenswaardig is de Digital Ocean stand met compleet surfboard.


Eerste dag
De ochtend begon met wat kleine problemen aangezien mijn gratis ticket niet op mijn naam stond, maar het team van PHP Benelux had het binnen no time geregeld.

Het hielp natuurlijk niet dat diverse van mijn “vrienden” vanaf de zijkant riepen dat ik naar binnen probeerde te komen zonder te betalen. Bedankt @Richard_Tuin voor het geduld. Aangezien de ochtend bedoeld was voor workshops en ik deze niet had, had ik een ochtend om wat te socializen in de beruchte hallway track. @stelian en ik deden mee met de @continuousphp challenge waarbij we een olifant van Lego moesten bouwen:

Opening Keynote
De opening keynote door Yitzchok Willroth beter bekend als @coderabbi is een hele mond vol: “Talmudic Maxims to Maximize Your Growth as a Software Developer”. In zijn talk benadrukt hij het belang van community, blijven leren en onderwijzen. Ik moet zeggen dat hij een erg welbespraakte, bekwame en overtuigende spreker is en zijn opening keynote was erg indrukwekkend.

Task based UI’s
[slides]
De talk van Stijn Vannieuwenhuyse @stijnvnh ging eigenlijk niet over Task based UI’s, maar meer over algemene DDD concepten, een kennisgebied waar ik de laatste tijd erg in geïnteresseerd ben. Hij gaf zelf aan bezig te zijn met een Command Bus implementatie, maar mijns inziens zijn er al een aantal erg goede implementaties op het moment.

Break
Tijdens de break werd aan @stillian en mij gevraagd om de PHP Women booth te bezetten. Hierdoor misten wij lunch en daardoor de eerstvolgende talk, maar we hebben natuurlijk alles over voor het goede doel…

PHP Anti Patterns
[slides]
De talk van Josh Butts (@jimbojsb) was erg interessant. Hij ging in op overbodige abstracties, of juist te weinig abstracties. Een paar open deuren, een paar controversiele deuren. Al met al veel stof tot discussie, dus interessant.

A Series of Fortunate Events
Matthias Noback @matthiasnoback is een bekende spreker in Nederland dus ik zag erg uit naar zijn talk. De talk ging over events en hoe je een heleboel code kan decouplen door ze via events aan elkaar te chainen middels een dispatcher. Hoewel de meeste voorbeelden mij welbekend waren, is het toch goed om de basis kennis op te frissen.

Eerste Social
Niet onbelangrijk bij conferenties zijn natuurlijk de socials. Laten we het er op houden dat ook dit uitstekend geregeld was, met dank aan gratis bier en een uitermate gezellige sfeer. Het thema was ‘casino’ en er was zowaar een roulette tafel en fiches om mee te spelen. Verder was er bij de stand van @Coolblue_NL een Playstation 4 te winnen en ondanks mijn enorme bijdrage aan het aantal bezoekers bij hun stand, kon ik ze niet overtuigen dat ik recht had om de PS4 te winnen.

De avond ging verder met een langdurig gesprek met meerdere mensen over grote oeps momenten die we hebben gehad in onze carriere met als hoogtepunt Michelangelo van Dam @DragonBe die werkelijk alles over heeft voor zijn sponsors. Uiteindelijk werd het dan toch tijd om naar huis te gaan en dat is wonder boven wonder gelukt…

Tweede dag
Na een welverdiende nachtrust tijd voor dag 2!

Small Uncontrolled Experiments
[slides]
Mathias Verraes @mathiasverraes behoeft weinig introductie in Nederland als het gaat om DDD. Zijn talk ging echter niet over DDD, maar meer over team effort tot verbetering gebasseerd op dit blogitem. De bottom line: probeer kleine aanpassingen te doen als Team en evalueer binnen 2 weken of dit een positieve of negatieve invloed heeft.

High Performance PHP
[slides]
Anthony Ferrara @ircmaxell is ook een welbekende naam in de PHP wereld. Zijn talk over performance in PHP is samen te vatten in deze tweets:

The Art of Programming (Uncon)
[slides]
Erika Heidi @erikaheidi is nog zo’n bekende spreekster die ik al meerdere keren heb mogen aanschouwen. Ook deze Uncon weet ze het doel te raken: haar soft skill talk over programmeren als een artistieke uiting is duidelijk, leuk, grappig en geweldig gepresenteerd. Deze dame verdient het om keynote speaker te worden. En ze heeft de beste slide van heel de conference.

Say What? Ubiquitous Language and You!
[slides]
Nog een DDD georiënteerde talk, deze keer door Beau Simensen @beausimensen. Deze talk focussed meer op de “soft skill” versie van DDD, namelijk het overeenkomen van een gezamelijke definitie lijst met de klant. Duidelijke talk met heldere praktische voorbeelden.

Raffles & Closing Remarks
Als laatste was het tijd voor de afsluitende woorden van de PHP Benelux organisatie en de vrijwilligers die allemaal geholpen hadden. Ook werden diverse prijzen uitgedeeld. @stillian en ik hadden uiteraard gewonnen met onze Lego olifant. Hierna werden we getrakteerd op een magic show door een goochelaar. Enige nadeel hieraan, je treedt op voor een zaal mensen wiens dagtaak het is om magie te ontrafelen…

Tweede Social
De tweede social was duidelijk minder druk dan de avond ervoor. Velen zijn na de conferentie rechtstreeks naar huis gegaan, wat begrijpelijk is. Desalniettemin was de groep die nog aanwezig super gezellig. Er werd Cards Against Humanity gespeeld, PHP Jeopardy en voornamelijk veel gelachen.

Closing Words
PHP Benelux was een geweldige conferentie. Ik zou het aan iedereen aanraden die ook maar enigszins geïnteresseerd is in community en PHP. Ik heb een heleboel geweldige mensen ontmoet en er is veel gelachen. Ik zie jullie allemaal volgend jaar!

#phpbnl15 after movie (final version) from PHPBenelux on Vimeo.

previous list next